Welkom op mijn digitale beeldentuin. Ik ben Roger Ravelli, geboren in 1966, en ik heb het vermogen ontwikkeld om mijn innerlijke wereld in beelden vast te leggen. Mijn sculpturen tonen een intrigerende balans tussen rechte lijnen en rondingen. Die de tegenstellingen van het leven symboliseren. Toen ik in 2008 te horen kreeg dat ik een progressieve oogziekte heb voelde ik mij onthand. Ik had niet het juiste antwoord om woorden aan mijn dilemma als weerbaarheid versus weerloosheid te kunnen geven. Dit ging niet in mijn koude kleren zitten. Door opnieuw te gaan beeldhouwen onderzoek ik mijn rol en plaats in de wereld en heb ik een nieuwe vorm aan mijn leven kunnen geven. En ben op zoek gegaan naar manieren om ingewikkelde, taaie of pijnlijke vraagstukken over ‘het leven’ in een beeld te brengen. Deze beelden vertellen mijn reis.
Ik laat me inspireren door thema's liefde en verlies, of er een vrije wil bestaat in de context van een ziekte en door de natuur zoals de zee en de luchten. Ik trek ook inspiratie uit het werk van andere kunstenaars, waaronder Moore, Brancusi, Zadkine, Muños en Pater. De laatste paar jaren laat ik mij ook inspireren door filosofen. Filosofie begint bij verwondering, zegt Aristoteles. Filosofen zoals Kant benadrukten de rol van esthetische ervaringen in het verrijken van ons bestaan en het streven naar het schone als een intrinsiek waardevol aspect van het leven.
Als u geïnteresseerd bent in mijn persoonlijke observaties of als u een specifiek beeld ziet op mijn website dat aansluit bij uw wensen, nodig ik u uit om contact met mij op te nemen via het onderstaande formulier.
“Ziekte is bij uitstek een moment waarop zingevingsvragen opkomen. Ziekte confronteert je met de grenzen van je leven en de grenzen van de maatschappij. Geniet daarom van elke dag. Mijn beelden belichamen deze unieke dualiteit. Het contrast tussen mislukkingen en successen: de sculpturen hebben glans maar ook rafelranden, zijn klassiek maar ook post-traditioneel, speels en statig, krachtig en tegelijk kwetsbaar. Ik geef vaak de voorkeur aan het hakken van mijn sculpturen uit marmer, waarna sommige van deze beelden in beperkte oplagen in brons worden gegoten.
Sinds mijn diagnose juveniele maculadegeneratie draait mijn leven om een voortdurende zoektocht hoe ik tegenslagen kan omvormen naar mogelijkheden. En put troost en kracht uit het beeldhouwen. Een activiteit die niet alleen een creatieve uitlaatklep biedt, maar ook een diepgaand proces van zelfontdekking en zelfexpressie mogelijk maakt.
Ik heb mezelf geleerd om via mijn kunstwerken emoties zoals boosheid en frustratie te kanaliseren en er betekenis aan te geven. En om door deze uitdrukkingen heen nieuwe perspectieven en mogelijkheden te ontdekken. Tegenslag en beheersing spelen een cruciale rol in mijn zoektocht naar identiteit en zelfrealisatie. En ik ben voortdurend bezig met het vinden van een balans tussen weerbaarheid en weerloosheid, tussen het vinden van controle en het omgaan met onzekerheid. Een levensles die ik heb geleerd is dat zwaardere, negatieve of donkere emoties er ook mogen zijn. Het gaat erom dat je leert spelen met de balans tussen reflecteren en loslaten.
Ook ben ik mij bewust van het belang van reflectie en zelfonderzoek in mijn proces van ontwikkeling. Maar ook concrete besluiten nemen en handelen. En daarmee mijzelf kwetsbaar maken. Daarnaast ben ik me bewust van de uitdagingen en verantwoordelijkheden van het leven in een snel veranderende wereld. En de noodzaak om actief deel te nemen aan het creëren van een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen.
Kortom, verandering is altijd spannend en sinds mijn vijfenveertigste lijkt mijn leven met steeds minder zicht een voortdurende reis te zijn van acceptatie, kwetsbaarheid en veerkracht. Om zo te leren omgaan met verandering en tegenslag. Durven is even je evenwicht verliezen. Niet durven is jezelf verliezen.”
Roger Ravelli Amsterdam 1994
Exposities:
Museum Beelden aan Zee : 2013
Van Abbemuseum : 2016
Slot Zeist : 2018
Blauwdruck Zwolle : 2019
Vanderveen Assen : 2022
Slot Zeist: 2023
Outsider Art Galerie Amsterdam: 2024